Ladne logo 'NSU' z lat 20-stych..:
Ladne logo 'NSU' z lat 20-stych..:
A takie 'cus se nabylem', odznake i znak firmowy / 'logo' z blotnikow, chyba obie sztuki z koncowki lat 20-stych..? :
- Załączniki
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Ladne logo 'NSU' z lat 20-stych..:
Podłączę się pod temat logo, a właściwie znaczka z nakrętką NSU/D. Takie sobie nabyłem.
Wymiary: szer. 27 mm, wys. 21 mm. Wykonuje Czesław 602 312 355.
Wymiary: szer. 27 mm, wys. 21 mm. Wykonuje Czesław 602 312 355.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- skrzydlaty
Kiedyś zrobiliśmy sobie koszulki forumowe, żeby się łatwiej rozpoznawać na imprezach typu MWB w Łodzi.
Skończyło się tym, że jeśli ktoś pytał na stoisku handlowym o części, mając na sobie koszulkę NSU, od razu rosła cena towaru
Więc większość zeszła do podziemia "z etykietkami".
A przypinka bardzo ładna. I może sobie taką nabędę.
Skończyło się tym, że jeśli ktoś pytał na stoisku handlowym o części, mając na sobie koszulkę NSU, od razu rosła cena towaru

Więc większość zeszła do podziemia "z etykietkami".
A przypinka bardzo ładna. I może sobie taką nabędę.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Przypominam, że wpinki go garnituru/krawata (takie ze szpilką a nie na śrubkę) z logiem NSU były dołączane do fabrycznego zestawu narzędzi nowego motocykla co pokazuje nawet katalog części.
https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R4 ... n&_sacat=0
Dzisiaj bardziej sprawdzają się te produkowane współcześnie ze śrubką. Czesław (szacun) robi wpinki głęboko trawione, czyli "3D", ale na bazarze są dostępne także znaczki wypełnione emalią na gładko i chyba też w wersji ze szpilką. Przez lata miałem wpięte w "ramonesce"
.
A wcześniej, w czasach przedbazarowych ... sam zrobiłem koślawo taką "blachę" z logiem NSU. Chyba ją jeszcze znajdę aby zaprezentować.
A wracając do emblematów pokazanych na początku wątku przez Skrzydlatego ... To albo bardzo wczesne emblematy motocyklowe (z lat nastych jeszczcze?), albo rowerowe, ... ale ze względu na płaski kształt i poziomy układ są najprawdopodobniej samochodowe z lat 20-tych: https://pl.wikipedia.org/wiki/NSU_Motorenwerke (patrz np. model 6/30 i logo na osłonie chłodnicy).
Dzisiaj bardziej sprawdzają się te produkowane współcześnie ze śrubką. Czesław (szacun) robi wpinki głęboko trawione, czyli "3D", ale na bazarze są dostępne także znaczki wypełnione emalią na gładko i chyba też w wersji ze szpilką. Przez lata miałem wpięte w "ramonesce"

A wcześniej, w czasach przedbazarowych ... sam zrobiłem koślawo taką "blachę" z logiem NSU. Chyba ją jeszcze znajdę aby zaprezentować.
A wracając do emblematów pokazanych na początku wątku przez Skrzydlatego ... To albo bardzo wczesne emblematy motocyklowe (z lat nastych jeszczcze?), albo rowerowe, ... ale ze względu na płaski kształt i poziomy układ są najprawdopodobniej samochodowe z lat 20-tych: https://pl.wikipedia.org/wiki/NSU_Motorenwerke (patrz np. model 6/30 i logo na osłonie chłodnicy).
NSU 351 OSL '38, ...
Czesc, a tutaj - juz wersja 'nowsza / lata 30-te' raczej, bo to juz bedzie kalkomania - 'nadruk' ? / czyli coraz wieksza 'taniosc wykonania', w zasadzie kroj liter - 'prawie identico' [ bo litery sa grubsze, tlustsze ], jak na tym mosieznym - tloczonym znaczku 'blotnikowym' kilka zdjec powyzej..:
- Załączniki
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...