MWB, Łódź, maj 2023

Rajdy, zloty, spotkania, ...
Awatar użytkownika
Spiker

MWB, Łódź, maj 2023

Post autor: Spiker »

Wszyscy stali bywalcy pewnie wiedzą i szykują się, ale dla porządku i dla nowicjuszy warto wspomnieć:
MWB maj 2023.jpg
MWB, Łódź, stadion "Start", 6-7 maja 2023
http://motoweteranbazar.com/
NSU 351 OSL '38, ...
pawelcen

Re: MWB, Łódź, maj 2023

Post autor: pawelcen »

Byłem, więc krótka opowieść o tej imprezie.
Po pierwsze było zimno, co jednak nie spowodowało zmniejszenia frekwencji. W sobotę po południu, jak zaczęło padać to sporo osób się zwinęło.
Kupa ludzi przyjechała z całej Europy, a co poniektórzy nawet na kołach. Widziałem motocykle na łotewskich, litewskich rejestracjach, co też było słychać wśród przewalających się grup. Jak zawsze były to jeszcze języki: węgierski, rosyjskobrzmiące, słowacki i czeski. Oczywiście stoiska NSU z Czech też były. Nowością przynajmniej dla mnie były kopie gaźników Amal Fischer 276; ponoć robione w Czechach. ;) Z czeskich specjałów to skorzystałem z piwa, które nasi sąsiedzi sprzedawali spod lady. Jak stoi butelka na stoliku, warto zapytać, czy nie może odsprzedać. Wtedy to pojawiają się Radegasty, Staroprameny, Kozly i inne. Desitka była po 6 PLN, a dvenastka po 8 PLN.
Z NSU zauważone przeze mnie fanty to:
- Quik w stanie rozczłonkowanym
- silnik OSL 350 kompletny, aluminiowa głowica
- 3 szt. ZDB 175, 201 powojenne.
Mam wrażenie, że coraz więcej pojawia się części i całych motocykli niż w poprzednich latach. Wyprzedaż jakaś, czy co?

Najciekawszym fantem był dla mnie Harley-Davidson z lat 60 oferowany za 7000PLN. Kompletny, pordzewiały, na napompowanych oponach, silnik się kręcił, koła też. Nawet takie drobiazgi jak kluczyk w działającej stacyjce, akumulator egzemplarz posiadał. Brakowało części osłony filtra powietrza, widać że zdjęta "do sportu". Jedynie gąbka w siedzeniu utleniła się całkowicie, ale na resztkach pokrycia siedzenia napis H-D był widoczny.
Takie siedzenie w USA jest za 80 USD. Nie sprzedał się na bazarze i przejął go znajomy za zaproponowaną sporo niższą cenę.
Zdjęć tym razem nie zrobiłem - zgrabiałe palce. :lol:
Może ktoś się dopisze bardziej konkretnie.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Dziękujemy za sprawozdanie Paweł. Ja tym razem świadomie nie pojechałem, aby mnie nie kusiło z zakupami, bo mam właśnie inne wydatki i plany wyjazdowe. Czy ktoś z obecnych na bazarze robił jakieś zdjęcia? Może jeszcze jakieś spostrzeżenia co do cen bazarowych - czy czuć ogólną inflację i dodatkowy spadek wartości naszej waluty? No bo subiektywne wrażenia co do podaży są jak słyszę dobre.
NSU 351 OSL '38, ...
pawelcen

Widzę, że nikt nie chce się dopisać, więc albo nie byli, albo nic ciekawego nie znaleźli. ;)
Na zdjęciach widać resztki kanapy z napisem oraz liczniki ze stylizowanym nowoczesnym logiem H-D. Jutro reszta zdjęć.
Może ktoś widział ten motór?
Załączniki
20230517_144621 — kopia.jpg
20230517_144522 — kopia.jpg
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, ja tam tez bylem - 'se nabylem' dekiel ze szczekami 180 mm 'od czegos', ale pasuje 'ideolo' - do posiadanej wczesniej piasty, chyba 'DKW SB 500' ? Jedynie tulejka 'dystansowa / zamontowana przez kogos' w miejscu oski [ chyba do dopasowania do 'teleskopow' ? ] - jest do usuniecia lub skrocenia, musze dokladnie to obmierzyc...
Szerokosc szczek i srednica - pasuje 'jak stad', ale kupowalem troche 'na czuja'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

Byłem. Ledwo obleciałem wszystko dookoła. Spotkałem kilku znajomych.
Z motocykli był max, który już się wozi chwilę. Henryk miał ciekawą 351 OT z 1951 ze Skandynawii z interesującym przednim zawieszeniem.
Na boisku, na środku stadionu byli Słowacy, którzy mieli ciekawy napęd 351 OSL w kawałku ramy.
Cały zestaw za 2kE.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
pawelcen

Jak obiecałem, tak dodaję dzisiaj więcej zdjęć tego Harleya.
Pojemność to 350 ccm, moc 27 - 30 KM, waga motocykla 120 kg, prędkość max. 160 km/h. Czyli porządne osiągi jak na tą firmę. ;) Były wersje ST - terenowa i SS/Sprint - drogowa.
I cena dużo poniżej wywoławczej 7000 (SIEDMIU TYSIĘCY) zł. Nie 70!!!! :lol:
Z profilu przypomina Jawę Ogar przed odchudzaniem. :)
Załączniki
20230517_144522 — kopia (2).jpg
20230517_144606 — kopia.jpg
20230517_144542 — kopia.jpg
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

pawelcen pisze: czw 18 maja, 2023 10:37 am Jak obiecałem, tak dodaję dzisiaj więcej zdjęć tego Harleya.
Za te pieniądze to ciekawy zaczątek projektu harlejowskiego ;). Tylko stan wymagający sporo pracy i wkładu pieniężnego.

Od jakiegoś czasu śledzę kanał Paul-a Brodie (polecam: https://www.youtube.com/c/paulbrodie), gdzie oprócz innych motocykli i fajnych warsztatowych porad jest też wątek budowy podobnego H-D Aermacchi.

Więcej o tym aliansie H-D i Aermacchi .... czy raczej mezaliansie (tylko w która stronę? ;)): https://en.wikipedia.org/wiki/Aermacchi. Przy okazji - to był dopiero odlot: https://it.wikipedia.org/wiki/Aermacchi_Chimera

Swoją droga, czyżby historia nie zatoczyła ostatnio koła?: https://www.youtube.com/watch?v=luxlt-1Rpuk z tym, że mezalians jakby gorszy ;)
NSU 351 OSL '38, ...
ODPOWIEDZ