Liczba oktanowa benzyny

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
pawelcen

Re: Liczba oktanowa benzyny

Post autor: pawelcen »

nawet w miare nowoczesny motocykl 'Dniepr MT 16'
:lol: :lol: :lol:

Sorry Jarku, ale jak widzę w miarę nowoczesny, to ... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Fakt - zapomniałem wziąć 'nowoczesny / w cudzyslow', ale i tak jest trochę 'nowoczesniejszy' - niż 'dolniaki 750', a jednak wciąż na paliwo niskooktanowe / 72 - 76 Oktan.. :?: :idea:
Nie brałem tego w ogóle pod uwagę kilka lat temu, bo widziałem 'mocno wygarbione' tłoki do 'Dniepra 650' i wydawało mi się - że chyba mają sprężanie ok. 8,5 - 9 : 1 i są już na paliwa 90/95 Oktan... :?: :idea:
A tymczasem - 'zonk', bo nadal powinny spalać wg producenta benzynę LO 72 - 76, żeby mieć założona moc 32 KM i nie przegrzewać się / tym ponad '10-krotnie' dłuższym spalaniem 95/98-mki, jak to ma miejsce u nas 'tradycyjnie', w przypadku wszelkich 'zabytkow' o spręzaniu od 4 / do 7 : 1, niestety... :?: :idea: :shock:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Myślę, że taki stopień sprężania wynika z dostępności i jakości paliwa w rejonach, nie w Moskwie.
Z moich kontaktów z "ludami ze wschodu" wiem, że kupno nowoczesnego auta to problemy, a już z nowoczesnym silnikiem o zapłonie samoczynnym to awaria.
No i biorą pod uwagę wykorzystanie wojskowe tych sprzętów również w wysokich górach. Taką mają ideologię przy konstruowaniu.
Zresztą do niedawna Royal Enfield, czy wcześniej Enfield w Indiach był przystosowany do spalania benzyn niskooktanowych, czy nawet mieszanych z naftą, ropą... Jak zarzucałem im w rozmowach, że oryginalny angielski RE miał więcej mocy i był lżejszy, to odpowiadali, że w Anglii nie mają Himalajów i nie jeżdżą po czterech na jednym motocyklu. I jak tu nie przyznać im logiki w myśleniu.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

Fakt - bo nawet 'Dniepr Sport' do wyscigow terenowych, z przelomu lat 60/70-tych - takze mial silnik przystosowany na benzyny 'nisko / sredniooktanowe 72 - 76', pomimo podniesienia stopnia sprezania do 7,5 : 1 jak widac, czyli w razie 'W' - mogl byc takze zarekwirowany na potrzeby armii..:
Załączniki
Jak widac - to nawet 'Dniepr Sport' byly przystosowany do spalania benzyn 72 - 76 Oktan, pomimo zwiekszonego stopnia sprezania do 7,5 : 1..:
Jak widac - to nawet 'Dniepr Sport' byly przystosowany do spalania benzyn 72 - 76 Oktan, pomimo zwiekszonego stopnia sprezania do 7,5 : 1..:
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, paliwa sportowe sa podobno i u nas dostepne, wlasnie takie z dodatkowym 'tlenem i toluenem' / w celu jak najlepszego spalania calosci ladunku i lepszego chlodzenia silnika na wysokich obrotach, najczesciej uzywanych w wyscigach - czyli na ogol taki 'gaz do dechy na OS-ach '... :idea: :shock:
Takze 'cena' jest tu jednak problemem, bo 'oscyluje' ok. 27 - 28zl /za 1 L i w zwyklych, seryjnych silnikach sprezonych 9 - 10 : 1 zysk z takiej benzyny jest 'dyskusyjny - marny', bo zapewnia zaledwie 5 - 8 % zwiekszenia mocy... :?: :idea: :shock:
Silniki do benzyny sportowej - musza miec stopnie sprezania min. 9 - 10 / 11 : 1, bo te paliwa maja od 90 - do 110 Oktan, wiec do zwyklych 'zabytkow' nisko sprezonych i tak sie zupelnie nie nadaja... :idea: :geek:
Awatar użytkownika
enesiak

Tutaj film o paliwie sportowym z dodatkiem tlenu i toluenu, w cenie 27 - 28 zl / za 1 Litr..: https://www.youtube.com/watch?v=rfJf3qGDhDM :idea: :?: :shock:
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc i kolejna ciekawostka z epoki 'benzyny BA 60-66 Okt.' : Harley Davidson WL 750 z lat 30-stych mial stopien sprezania az '4,5 : 1'- [ identico jak nasz Sokol 1000'] i byl zbudowany na 'low octane gas 52 / 58', czyli tez identycznie jak Sokol...
W roku 1941 podobno go 'ekstra sprezyli / do 4,8 - 5 : 1', czyli nadal na paliwo / benzyne 'czysta 52 - 58 Oktan', w ostatecznosci / do jazdy z wozkami latem i w terenie - na w/wym. benzyne spirytusowa 'BA 60 - 66 Okt.'...
Dlatego Znajomi frezowali w latach 70/80-tych glowice w 'WL - kach' az o 4,5 - 5,5 mm, zeby moc nimi jezdzic na owczesnej benzynie 'zoltej 94 Okt.' i miec jakakolwiek moc / 'podobna do tej z instrukcji', czyli te 21 - 23 KM, zeby nie 'turlac sie tylko 70 / 80 km/h'[ przy oryginalnym sprezaniu 5 : 1 i 'mocy 12 - 13 KM' ] i zeby nie 'zarly 7 - 8 L / 100 km', jak nie przymierzajac - M 72 z wozkiem...
ODPOWIEDZ