Swego czasu rozpisywałem się na temat możliwych opcji odrestaurowania instalacji elektrycznej motocykla NSU (https://www.nsu-riders.pl/index.php/war ... ektrycznej). Jeszcze nie widziałem, aby komuś udało się uratować oryginalną przedwojenna instalację. No, może Radek ma taką w swoim "prawdziwku". Reszta musi kombinować z współczesnymi zamiennikami. I tutaj zaczyna się problem ...
Zacznijmy od ustalenia jak wyglądała oryginalna instalacja przedwojennego NSU (bo od tej grupy modeli i epoki chciałbym zacząć). Mój obszar zainteresowania to połowa i końcówka lat 30-tych i na podstawie wieloletnich badań tematu śmiem twierdzić, że jedynym poprawnym wzorem jest miedziana plecionka 1,5 mm2 (z nielicznymi przewodami o innym przekroju, np. przewód zapłonowy oraz podwójny przewód 1 mm2 np. do tylnej lampki), w gumowej izolacji, z bawełnianym oplotem lakierowanym zawsze na czarno, o gładkiej, lekko błyszczącej powierzchni z nieznacznie zarysowaną fakturą oplotu. Nie było żadnych przewodów w kolorowych oplotach lakierownych transparentnie, ani oplotów ze "sznurówek" (typowa metoda "postarzania" instalacji w latach 80-90-tych). Jedynym znanym mi wytwórcą, który osiągnął zadowalający efekt wizualny i parametry jest Maciej z Warszawy (viewtopic.php?t=1218). Nie jest to ani moja rodzina, ani znajomy, więc zapewniam, że nie ma żadnych pozamerytorycznych powodów reklamowania tego produktu.
Dla mnie czarny motocykl z jaskrawą instalacją nie wygląda zbyt dobrze. Instalacja nie powinna być zbyt wyeksponowana. Rozumiem, że niektórych kręcą te kolorowe oploty, bo nawiązują do instalacji amerykańskich legendarnych motocykli Indian i H-D i wyglądają rzeczywiście staro z tym płótnem na wierzchu, podczas, gdy zgodna z oryginałem instalacja NSU może komuś przypominać współczesne kable w plastikowej izolacji. Dla nich polecam wersję oplotu Macieja dedykowanego do M-72 z grubszą faktura oplotu.
Ale może inni mają odrębne zdanie w temacie? Chętnie poczytam jak wy to widzicie.
Jest dla mnie jeszcze wiele niewiadomych w tej materii. Jakie były instalacje w motocyklach NSU z innych epok? (lata 20-tr, lata powojenne) Czy wojenne motocykle frontowe miały inne przewody niż w motocyklach cywilnych? Zachęcam do rozwijania tego wątku.
Przewody instalacji elektrycznej
Przewody instalacji elektrycznej
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...