Kolesie kupują w Holandii dwa motocykle Triumph i wracają nimi na kołach do Polski:
https://www.jednoslad.pl/kupilismy-moto ... -pl-video/
YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=CJDTaVHwdi4
i reszta odcinków tutaj:
https://www.youtube.com/@SkuterowocomTV ... shelf_id=1
Oprócz tego, że nie za bardzo leżą mi niektóre infantylne teksty i wygłupy aktorów filmików (może za stary jestem) to całość ogląda się sympatycznie. A w komentarzach jest i nasz Enesiak z oktanami, więc jest swojsko.
"Wielka wyprawa na 100 letnich motocyklach"
"Wielka wyprawa na 100 letnich motocyklach"
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Re: "Wielka wyprawa na 100 letnich motocyklach"
'Najsmieszniejsze', jak w 2 - 3 odcinkach / po odpaleniu i 'odkreceniu' manetki 'gazu' do końca - silnik osiąga 'na słuch 1200 - 1300 obr./ min.' i ewidentnie nie spała tego, co zasysa do cylindra / 'dławi sie', a zza kamery pada stwierdzenie : ' ty - a może to zapłon / to coś jest nie tak z zaplonem..??' i dalej nic z tym nie robią, tylko jadą...
A później okazuje się - że silniki na '1/4 - 1/3' obrotów nominalnych / spalają po 6 - 7L benzyny / na 100km albo i więcej i znowu 'zero refleksji'..
Niby mają jakieś 'przeczucie - przebłyski', że 'coś jest nie tak z zapłonem i spalaniem', ale nie potrafią skorzystać z najprostszej nawet porady / mając nawet 'na wierzchu' napęd iskrownika w pewnym momencie, przy okazji dokręcania nakrętek sprzegla..
Nawet już nie da rady się 'smiac' - można tylko 'zalamac rece'...

A później okazuje się - że silniki na '1/4 - 1/3' obrotów nominalnych / spalają po 6 - 7L benzyny / na 100km albo i więcej i znowu 'zero refleksji'..

Niby mają jakieś 'przeczucie - przebłyski', że 'coś jest nie tak z zapłonem i spalaniem', ale nie potrafią skorzystać z najprostszej nawet porady / mając nawet 'na wierzchu' napęd iskrownika w pewnym momencie, przy okazji dokręcania nakrętek sprzegla..

Nawet już nie da rady się 'smiac' - można tylko 'zalamac rece'...

201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Próbowałem TO obejrzeć. Nie zdzierżyłem. Ktoś chce się promować przez swoją infantylność i "śmieszność", a motocykl, pokazanie jego w całej krasie, czy omówienie techniki to jest bardzo drugorzędne. Może nie załapali się do "wyspy miłości", czy innego super programu i nakręcili TO.
Inaczej tego nie nazwę.
Inaczej tego nie nazwę.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Mozna jedynie to zaliczyc im 'na plus', ze przy prawie calkowitej nieznajomosci 'zabytkowej motoryzacji' i zagadnien z nia zwiazanych / porwali sie praktycznie 'z motyka - na Slonce' i przejechali tak duzy dystans, wprawdzie z ogromnym spalaniem benzyny i malymi predkosciami, na calkowicie niewyregulowanych silnikach [ widac np. w ostatnim filmie - calkowicie spalone 'na fioletowo' kolanko wydechu w 'nowszym' Triumphie z 1930r. ], ale to wszystko wynikalo jedno - z drugiego...Maja wrecz 'rzesze fanow' w zwiazku z tym 'wyczynem'...
I raczej 'o to' glownie chodzilo...
I raczej 'o to' glownie chodzilo...
- skrzydlaty
Bawmy się motocyklami zabytkowymi, jak nam pasuje i pozwólmy innym robić to po ichniemu 

po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Podoba mi się najbardziej idea pokazania dużej trasy zrobionej przedwojennymi motocyklami. Jak wiemy na tym forum, to są całkowicie inne wyzwania i realia niż dla współczesnych czy klasycznych motocykli. Mało kto jeździ obecnie turystycznie przedwojennymi motocyklami, a jeszcze mniej to filmuje. Oby więcej takich inicjatyw. Statyczne zdjęcia i tekstowe opisy to już za mało w dzisiejszych czasach. Streaming rządzi.
A co do opisywanego filmu i pokazanych tam zdarzeń. Gdyby nic się nie działo, koledzy byli przygotowani i nie stali dziesiątki razy na poboczach ... to nie było by czego pokazywać w tych kilku odcinkach. I wiało by nudą.
A co do opisywanego filmu i pokazanych tam zdarzeń. Gdyby nic się nie działo, koledzy byli przygotowani i nie stali dziesiątki razy na poboczach ... to nie było by czego pokazywać w tych kilku odcinkach. I wiało by nudą.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Może mi się uda już w tym roku / paradoksalnie po upchnięciu 'dwoch garaży - w jednym'..
Po kradzieży i zniszczeniu mojego NSU / nie spaliłem w związku z tym ok. 25 tys. L benzyny ( ha - ha - ha / to cała cysterna 'oszczednosci'
), to mogę być chyba nawet 'wdzieczny - zlodziejowi - patologowi denaturowemu'...
A gdybym 45 - 25 lat temu miał jakakolwiek kamerę, to nagrań by było / na '20 pełnometrażowych filmów drogi'...
/ niestety - luka 'czasowo - wynalazkowa' na 'pol pokolenia' co najmniej...

Po kradzieży i zniszczeniu mojego NSU / nie spaliłem w związku z tym ok. 25 tys. L benzyny ( ha - ha - ha / to cała cysterna 'oszczednosci'

A gdybym 45 - 25 lat temu miał jakakolwiek kamerę, to nagrań by było / na '20 pełnometrażowych filmów drogi'...