Duzy beben przedni w NSU 501 OS-OSL na 'Y-T'
Duzy beben przedni w NSU 501 OS-OSL na 'Y-T'
Czesc, nie tylko ja wpadlem na taki pomysl - jak widac na 'Y-T', ktos odrestaurowal 501 OS/OSL w ramie starego typu i prezentuje jego 'odpalenie po remoncie'. Zwrocilem jednak uwage na duzy beben przedniego kola, bo byc moze jest to kolo od modelu SS 500 - 600 albo jakies calkiem inne, ktore poprzedni wlasciciel zamontowal w celu 'mania lepszego hamulca', sami zobaczcie - na moje 'oko' jest to beben 190 - 200mm srednicy :
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Duzy beben przedni w NSU 501 OS-OSL na 'Y-T'
Daj link do filmu. albo fotki z drugiej strony tego koła.
NSU 351 OSL '38, ...
https://www.youtube.com/watch?v=pcAtxxgScOM Bardzo slabo widac cokolwiek - nieostre nagranie i kamera stacjonarnie z 3-4m...
Troche dzwigienka rozpieracza wyglada na 'dekawkowa' - mocno odgieta od pokrywy bebna, w 'dekawkach' na ogol byla raczej montowana odwrotnie, ale od wewnetrznej strony kola nie widac charakterystycznych dla duzych 'Dekawek' promienistych przetloczen bebna ? Kolo pewnie 'dokomponowane' z roznych czesci, ktore akurat sie 'zgraly do kupy' i moze skutecznie hamuje przy wiekszych predkosciach albo ktos zastosowal dawno temu do jazdy z wozkami bocznymi ? Wyglada dobrze, chociaz blokada w trapezie - jest chyba przy samej krawedzi tarczy kotwicznej ?
Swego rodzaju 'ciekawostka' jest tez dla mnie - dlaczego ludzie restaurujacy motocykle i widac, ze wkladajacy w to zaangazowanie - zostawiaja czesto pokrzywione, zdeformowane - pochylone w 'przod lub w tyl' bagazniki ? Juz widzialem chyba ze 3-4 bagazniki rurkowe w NSU, w odrestaurowanych 351/ 501/ 601 - wlasnie opadajace w 'przod' na ogol, czasem naprawde mocno pochylone, jak chociazby ten z tego filmu...?